Tengah lapo nii tapi taip ni dulu la..tapi bahaya kalau lapo sangat ni, kang makan banyak tak hingat dunia...masak simple tapi dah rasa tadi, cedap!
Bahan-bahan :
- Beberapa kuntum brokoli
- 1 ketul tauhu jepun (dipotong 8 dan digoreng sehingga kekuningan)
- 5-6 ekor udang (dibuang kulit & dibuang urat belakangnye)
- 1-2 ekor sotong (dipotong bulat)
- 1/2 batang carrot
- 2 ulas bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 sudu besar tepung jagung + sedikit air (untuk pekatkan kuah)
- garam secukup rasa atau 1/2 kiub ayam 'maggi'
- 1 sudu besar sos tiram
- sedikit air untuk kuah
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Tumis bawang merah & bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan udang & sotong. Goreng sekejap.
- Masukkan carrot dan tuangkan sedikit air.
- Kemudian masukkan sos tiram & kiub ayam/garam. Biarkan seketika.
- Masukkan tauhu yang telah digoreng tadi.
- Kemudian masukkan brokoli, seterusnya tuangkan bancuhan air tepung jagung dan kacau sehingga kuah pekat. Dah siap..jom makan!!
*Brokoli tak perlu lama2 dimasak nanti layu tak sedap & khasiat kurang.
Yumm nampk pun sedap.. Nak try la utk masak dinner hari ni.
ReplyDeletesara-sweet-touch@blogspot.com