Menu ni dah 2x buat...bagi penggemar tomyam, selain boleh dibuat sup, masak ikan bakar tomyam cenggini pun best...yang penting senang nak buat :)
Resepi refer kat buku senangnya memasak bersama Chef Hanieliza...
gambar selalu tak glamer tau |
Bahan A :
- 1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan)
- 2 sudu makan pes tomyam
- 5 helai daun limau purut
- 1 sudu makan jus limau nipis ataupun limau kasturi
- 1 biji tomato (dipotong 6)
- 2 biji limau kasturi
- Aluminium foil
Bahan B (Dikisar)
- 2 biji cili merah
- 5 biji cili api
- 3 batang serai
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Caranya :
- Gaulkan semua bahan yang dikisar dan letakkan di dalam aluminium foil (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin).
- Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
- Bakar di dalm kuali di atas dapur selama 30 minit.
- Perahkan limau semasa menghidang. Time nak makan aritu, bila bukak je aluminium foil tu pergghh memang mengancam la bau dia.
No comments:
Post a Comment