Friday, November 25, 2011

IKAN BAKAR TOMYAM

Menu ni dah 2x buat...bagi penggemar tomyam, selain boleh dibuat sup, masak ikan bakar tomyam cenggini pun best...yang penting senang nak buat :)
Resepi refer kat buku senangnya memasak bersama Chef Hanieliza...

gambar selalu tak glamer tau

Bahan A :
  • 1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan)
  • 2 sudu makan pes tomyam
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 sudu makan jus limau nipis ataupun limau kasturi
  • 1 biji tomato (dipotong 6)
  • 2 biji limau kasturi
  • Aluminium foil

Bahan B (Dikisar)
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji cili api
  • 3 batang serai
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih

Caranya :
  1. Gaulkan semua bahan yang dikisar dan letakkan di dalam aluminium foil (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin).
  2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
  3. Bakar di dalm kuali di atas dapur selama 30 minit.
  4. Perahkan limau semasa menghidang. Time nak makan aritu, bila bukak je aluminium foil tu pergghh memang mengancam la bau dia.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN