Sumber : Kak Hana
Bahan-bahan :
7-8 biji kentang - ikut suka nak buat banyak mana (kalau guna Russet potato lebih gebu)
Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bawang putih yg diketuk
3 sb butter
2 sb mayonis
1/2 cawan susu segar/fresh cream - agak2 ikut banyak mana kentang tu, kalau terlebih kang lembik sgt lak
1 sk black pepper
Bahan-bahan untuk Gravy :
2 ulas bawang putih - cincang
2 sk black pepper
2 sb sos Worcestershire (brand Lea&Perrin)
4 sb kicap manis + 1 cawan air
2 sb tepung jagung + sedikit air (utk pekatkan gravy)
1 sk stok ayam (1/4 kiub)
sedikit minyak untuk tumis bawang putih (guna butter lg sedap)
Caranya :
1) Kupas kulit kentang & hiris nipis2.
2) Rebus dalam periuk, isi air cukup2 untuk menutupi ubi & campurkan sekali bawang putih yg diketuk tadi. Tabur sedikit garam. Biarkan sehingga empuk & toskan air lebihan.
3) Campurkan butter, mayonis, susu segar & black pepper ke dalam kentang yg direbus td & lecekkannya.
4) Lepas dah hancur & smooth siap la mashed potato tu.
Untuk Gravy :
1) Tumis bawang putih & black pepper hingga wangi (jgn sampai garing, tak sedap)
2) Masukkan semua bahan2 kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
3) Sambil kacau, tuang sikit2 air tepung jagung sampai gravy tu jadi tak pekat, tak cair (kalau suka pekat2 tambah lagi air tepung tu)
4) Untuk serve, tuangkan gravy ke atas mashed potato tadi.
ENJOY !!!
No comments:
Post a Comment