Wednesday, April 28, 2010

Nasi Goreng

Nasi goreng ni dah banyak kali try. Tapi setiap kali buat memang tak letak cili padi sebab anak kecik2. Pastu sekang dah edit skit, masa nak makan baru letak cili padi then goreng sikit lagi. Baru la 'kick'. Perut melayu la katakan.
Kes malas bilis pun tak blend, tu sekor2 tergolek. Janji rangup.


rujukan : kak diana


Bahan-bahan :
4 cawan nasi sejuk
2 biji bawang besar - potong dadu
4-5 biji cili padi - hiris halus
3 biji telur - digoreng scramble & ketepikan
1 biji kentang - dipotong dadu, digoreng & ketepikan
7-8 ekor udang - kupas kulitnya, dipotong dadu, digoreng & ketepikan
1/2 cawan ikan bilis - digoreng & dikisar kasar
1 cawan sayur campur (tak guna frozen punye tak sedap).
5 sb kicap lemak manis (cap kipas udang best)
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Caranya :
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan cili padi & bawang yg telah didadu tadi. Goreng sehingga naik bau.
2. Masukkan telur scramble, kentang & udang yg digoreng td, kemudian masukkan sayur campur. Gaul sebati. Taburkan garam secukup rasa.
3. Masukkan nasi sejuk & gaul sebati.
4. Tuang kicap & tabur ikan bilis yg diblender td & gaul lagi sehingga sebati.
5. Dah siap.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN