Sumber : kak hana
Bahan-bahan :
Tempe (ikut suka banyak mana ikut brapa ramai yg nak makan)
1 cawan tepung gandum
1 sk ketumbar (kiter guna coriander leaves-kering) - ada jual kat giant,carrefour etc.
3 ulas bawang putih
Serbuk kunyit
Sedikit garam & air
SAMBAL KICAP :
Segenggam cili padi
2 ulas bawang putih
gula (kalau letak banyak jadi pedas2 manis..sedap)
kicap manis
Caranya :
1. Potong tempe menyerong nipis2 supaya rangup.
2. Tumbuk bawang putih & ketumbar.
3. Campurkan tepung dengan bahan tumbuk dan serbuk kunyit.
4. Letak garam sikit. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga cair (macam tepung goreng pisang)
5. Panaskan minyak, celup tempe dalam bancuhan tepung & goreng sehingga kekuningan.
Sambal kicap :
Tumbuk cili, bawang putih & gula. Dah siap masukkan kicap.
Tempe (ikut suka banyak mana ikut brapa ramai yg nak makan)
1 cawan tepung gandum
1 sk ketumbar (kiter guna coriander leaves-kering) - ada jual kat giant,carrefour etc.
3 ulas bawang putih
Serbuk kunyit
Sedikit garam & air
SAMBAL KICAP :
Segenggam cili padi
2 ulas bawang putih
gula (kalau letak banyak jadi pedas2 manis..sedap)
kicap manis
Caranya :
1. Potong tempe menyerong nipis2 supaya rangup.
2. Tumbuk bawang putih & ketumbar.
3. Campurkan tepung dengan bahan tumbuk dan serbuk kunyit.
4. Letak garam sikit. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga cair (macam tepung goreng pisang)
5. Panaskan minyak, celup tempe dalam bancuhan tepung & goreng sehingga kekuningan.
Sambal kicap :
Tumbuk cili, bawang putih & gula. Dah siap masukkan kicap.
Kalau guna blender, masukkan semua bahan & campur air sikit (jgn byk sgt cair sgt tak best lak)
Enjoy!! cicah la dengan tempe goreng tadi. Kalau tak abis simpan dalam peti ais bole makan dengan sup ayam/tulang/daging. Cicah goreng pisang pun sodap. Jowwo la sikit.
No comments:
Post a Comment