Saturday, May 15, 2010

Ayam Kung Pao

Lauk dinner...resepi amik dari kak noorma. Geram sangat tengok gambar kat blog akak, tapi buat sendiri tak sama kaler la pulok. Tak cukup hitam kaler dia (kurang sos tiram kot).
Tapi td anak kiter cakap "sedapnya bau". Rasa dia pun sedap jugak.

Bahan-bahan A :
600g ayam (buat sikit je tadi sebab ahli makannye kurang)
Tepung jagung
garam

Bahan B :
100g kacang gajus (goreng & toskan minyak) - tadi takde stok
30g cili kering (pilih yg lebar2 & potong 1.5 inci panjang)
2 biji bawang besar kuning (potong dadu lebar)
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada benggala hijau (capsicum) - potong lebar
3 sb sos tiram
2 sb sos cili
minyak untuk menumis
garam - tak letak sbb sos tiram dah masin


Caranya :
1. Bahan A - Ayam disalutkan dengan garam & tepung jagung. Goreng & toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Goreng cili kering & ketepikan.
4. Tumis bawang putih & halia sehingga garing. Masukkan bawang besar.
5. Masukkan lada benggala, ayam, sos tiram, sos cili & sedikit air.
6. Biarkan kering & masukkan kacang gajus. Kacau sikit & matikan api.
7. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN