Buat masa ni asyik masukkan lauk dinner je sbb tengahari kiter tak masak..order jerr..bertungku belum abis tempoh, tak sempat nak masuk dapur (alasan ke tu??)
Sambal telur pecah ni salah satu lauk peberet kiter..arwah mak selalu buat masa kiter kecik2 dulu..dah kawin ni baru try buat sendiri, kalau balik kampung suruh kakak tolong buatkan. Simple tapi nyam nyam..
Resepi ni kiter amik dari kak hanieliza
Bahan-bahan :
1 ulas bawang putih - dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar (kiter ganti dengan 1 biji bawang besar)
15 tangkai cili kering (kiter guna 2 sudu makan cili kisar maz)
3 sudu makan sos tomato
telur
1 keping asam gelugor (tambah sendiri; tak brape terer nak guna air asam jawa takut terlebih masam)
garam dan gula secukupnya
sedikit air (nak bagi berkuah sikit)
bawang besar - dipotong bulat2 (terlupa letak dah siap suma baru teringat; sabar je la)
Caranya :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan sos tomato, gula dan garam. Gaul rata.
3. Pecahkan telur dan biarkan seketika. Jangan kacau tau.
4. Masukkan bawang besar yg dipotong bulat tadi dan kacau sedikit.
5. Bila nampak bawang dah layu bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment