sebelum ni penah buat mac 'n' cheese ni tapi guna resepi lain, kali ni guna resepi kak yatie pulak..sedaplah!!
Bahan-bahan :
A) Macaroni
- 1 peket makaroni (kiter sesaja campur dengan penne skit)
- sedikit minyak zaitun
- sedikit garam
- air secukupnya untuk merebus makaroni
B) Sos Merah
- 1 biji bawang besar - dicincang halus
- 2 ulas bawang putih - dicincang halus
- 4 sudu besar sos tomato
- 1 botol sederhana sos spagheti Prego (prego tradisional sauce)
- 200g daging cincang
- hirisan hotdog
- 2 keping daun bay (dried bay leaves)
- sedikit garam dan gula
C) Sos Putih
- 2 sudu besar butter/minyak zaitun
- 2 sudu besar tepung gandum
- 700ml susu segar
- 4 keping sliced cheddar cheese
- 1 sudu teh lada hitam
D) Topping - Mozarella cheese
Caranya :
A) Makaroni
- Panaskan air, masukkan garam dan minyak zaitun. Tunggu mendidih.
- Kemudian masukkan makaroni dan rebus sehingga empuk.
- Angkat dan toskan (lalukan dengan air paip/sejuk)
B) Sos Merah
- Panaskan minyak zaitun.
- Tumis bawang besar dan bawang putih.
- Masukkan daging cincang dan hirisan hotdog. Gaul sikit.
- Kemudian masukkan sos tomato dan sos prego. Gaul lagi sampai sebati.
- Masak hingga mendidih dan daging masak sehingga kuah agak pekat. Perasakan dengan garam dan gula.
- Siap dah sos merah. Ketepikan dan sejukkan.
C) Sos Putih
- Panaskan butter/minyak dengan api perlahan.
- Masukkan tepung gandum dan gaul sebati (gaul cepat2)
- Masukkan susu segar, sliced cheddar cheese dan serbuk lada hitam.
- Kacau sehingga adunan pekat dan berkilat.
- Siap sos putih. Angkat dan ketepikan.
Cara melapis :
- Masukkan 1 1/2 cawan makaroni ke dalam loyang/casserol tahan panas dan rata-ratakan (sapu butter sikit kat loyang tu)
- Sudukan separuh adunan sos merah ke atas makaroni dan ratakan.
- Sendukkan pula sos putih ke atas sos merah tu.
- Taburkan mozarella cheese.
- Ulang step 1,2,3 dan 4 hingga penuh bekas/adunan habis.
- Bakar makaroni pada suhu 160C selama 35-40 minit atau sehingga permukaannya keemasan. Sedap dimakan ketika panas atau suam, kalau tak abis masuk je dalam fridge, masa nak makan panaskan guna microwave, still sedap.
No comments:
Post a Comment