Friday, May 21, 2010

Sambal Sardin

Petang semalam sempat membelek buku2 resepi yg sememangnye berlambak-lambak kat rumah ni. Dalam banyak2 resepi boleh tersangkut kat sambal sardin pulak. Sangkut kat buku resepi senangnya memasak bersama chef hanieliza, tajuk sambal dan sos. Tengok bahan teramatlah senang dan ada kat dalam kabinet tuh. Kejap je dah siap...heheheh nak masak sardin pun kena tgk resepi..sabar jela..inilah saya!!!

Pepon jom layan..sedap jugak walaupun penghuni rumah ni bukan penggemar sardin, tapi abis licin gak lauk ni malam tadi.

Bahan-bahan :
1 tin sardin besar (kiter guna tin kecik jerr, ada 2 ketul ikan)
3 sudu besar sos tomato
2 biji tomato - dibelah 4 (takde)
1 labu bawang besar - dihiris kasar
5 biji limau kasturi - diambil jusnya
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa

Bahan dikisar :
15 tangkai cili kering (kiter guna 2 sudu cili kisar maz)
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Caranya :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg dikisar hingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan sardin, bawang besar dan sos tomato. Kemudian kacau rata.
3. Masukkan buah tomato dan kacau rata.
4. Tutup api dan masukkan jus limau.
5. Siap dah.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN