Tuesday, May 25, 2010

Sup Cendawan

Digandingkan bersama ikan siakap masak tiga rasa..


Bahan-bahan :
2 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
sepeket cendawan tiram - dikoyak
1/2 batang carrot - dipotong ikut suka
4-5 ekor udang basah - kopek kulit
air secukupnya
daun sup/daun bawang - potong2
sedikit minyak masak untuk menumis
garam secukup rasa (kiter guna kiub ayam)

Caranya :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg dihiris sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan udang.
3. Masukkan air dan garam. Masak sampai mendidih.
4. Masukkan carrot dan cendawan. Didihkan lagi.
5. Siap. Masa menghidang taburkan daun bawang/daun sup.

Kalau nak tambah sayur2 lain pun ok. Kadang2 kiter tambah tauhu jepun (dipotong 8 dan digoreng dulu).

tambah telur dadar skit..
ikut selera anak2..ada yg nak telur jerr, ada yg suka ikan..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN