Wednesday, July 14, 2010

AIR TEH DANGDUT

Tadi tengok dapur kak hana pastu jenguk dapurmas terbekenan dengan air teh ni sebab senang nak buat..buat segelas kecik je saja2 try..buih tak wow sangat naiknye..kena lama lagi kot tarik baru dapat buih menggunung..kak mas punye buih dasat betoi..


Bahan-bahan :
  • 2 uncang teh
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 2 sudu besar susu cair (optional)
  • Air panas ikut gelas

Caranya :
  1. Rebus teh dengan secawan air. Pastikan teh tu pekat (bila pekat air akan tinggal 1/3 cawan je).
  2. 1 cawan air panas, campur susu pekat dengan susu cair dan tarik sampai berbuih-buih (penah dengar ada orang kata susu cair tu yang jadikan buih).
  3. Masukkan susu tu ke dalam gelas sekali dengan buih-buih tu sekali.
  4. Akhir sekali baru masukkan teh pekat tadi ke dalam susu tu. Masukkan perlahan-lahan.
**sukatan air dan susu ikut citarasa dan saiz gelas. Tadi saya buat gelas kecik tapi ikut resepi tu sebijik2, berlebih-lebih pulak susunya. Teh lak masa amik gambo ni tak masukkan suma, sbb tu tak nampak gelap kaler dia. Bila dah kluarkan sikit susu & tuang teh kesemuanya baru cantik tapi dah malas nak amik gambo. Rasa dia ok gak, sama geng ngan teh tarik la ni.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN