Dinner buat kuetiau ladna pulak. Resepi refer buku Dapur Xpress Chef Kamarul. Sedap tapi masa nak hidang & makan 'ter'kering pulak. Mana pi kuah dia ntah. Maybe terlebih air tepung jagung kot..tu la nak pekat2 sangat sampai ilang abis kuah.
Bahan A :
- 300 gm Kuetiau
- 1 sudu besar kicap lemak masin
- 1 sudu besar minyak masak
Bahan B : Kuah
- 100 gm udang (dibuang kulit)
- 100 gm sotong (dipotong kiub)
- 100 gm isi ayam (dihiris)
- 1 biji telur (putih)
- 100 gm lobak merah (dihiris)
- 50 gm kailan
- 10 gm jagung muda
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu besar tepung jagung (dicampur air)
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 cawan stok ayam
- 1 sudu besar kicap cair
- lada putih secukup rasa
Cara membuatnya :
Bahan A :
Panaskan kuali dan masukkan minyak. Tuangkan kicap dan masukkan kuetiau. Goreng seketika, angkat dan letakkan di dalm pinggan.
Untuk kuah :
- Tumis bawang merah dan bawang putih.
- Masukkan ayam, sotong dan udang.
- Masukkan sos tiram dan stok ayam.
- Selepas itu masukkan semua sayur-sayuran.
- Masukkan pula kicap cair dan lada putih.
- Pekatkan dengan tepung jagung dan masukkan telur, kacau dan tutup apinya.
- Akhir sekali tuangkan di atas kuetiau tadi.
"Hidangan ini sesuai untuk kanak-kanak kerana tidak terlalu pedas. Pesakit yang mempraktikkan 'soft diet' terutama selepas pembedahan juga amat sesuai menikmati hidangan ini"
No comments:
Post a Comment