Lama dah tak breakfast makan mihun masak sendiri. Biasanya kalau berat2 camni beli je.
Bahan-bahan (hidangan untuk 2 orang) :
- 2 keping mihun cap bintang - direndam sehingga lembut (saya guna cap bintang sbb senang nak amik sekeping2)
- isi ayam
- udang segar
- sotong
- fishball/fishcake
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 biji bawang merah - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- sos tiram
- kicap manis
- sos tomato
- carrot - dipotong kecil2
- sedikit taugeh
- sedikit kucai
- garam dan gula secukup rasa
- bawang goreng
- daun sup/daun bawang
Caranya :
- Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga sedikit garing.
- Kemudian masukkan cili kisar. Biarkan cili garing seketika.
- Masukkan udang, sotong, isi ayam dan fishball/fishcake. Kacau rata.
- Masukkan sos tiram, sos tomato dan kicap manis diikuti dengan carrot. Kacau lagi.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Masukkan mihun dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan taugeh dan kucai. Kacau seketika dan tutup api.
- Semasa menghidang taburkan hirisan daun sup/daun bawang serta bawang goreng. Sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment