Cekodok semua orang tau buat kot, cuma cara & bahan2 mungkin sedikit berbeza. Selalunya kita guna apa yg ada kat dapur la kan.
Bahan-bahan :
- 8 sudu besar tepung gandum
- 2 sudu besar tepung goreng pisang Adabi
- 1 tongkol jagung (disiang isinya)
- 1 biji cili hijau (dihiris)
- daun kucai
- 2-3 biji bawang merah
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit
- air secukupnya
- minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Caranya :
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Sementara itu campurkan kesemua bahan2 kecuali minyak ke dalam mangkuk (air dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga cukup kepekatannya untuk cekodok).
- Sudukan (jemput guna tangan lagi best) dan goreng sehingga kekuningan.
- Apabila sudah masak, bolehlah dinikmati bersama sos cili.
mmm kak Zie.. syedap tu.. dulu time bujang housemate org perak selalu wat.. tu yang tau syedap.. nak sepinggan he he heh
ReplyDelete