Ni menu brapa hari lepas ntah..snap gambo tapi tak masuk n3 lagi, tak brapa sempat..refer buku senangnya memasak IKAN bersama chef hanieliza. Memang senang pun heheh..
Bahan A :
- 2 ekor ikan kerisi (saya guna seekor kerisi, 1 ketul bawal)
- garam dan kunyit
Bahan B (untuk sos) :
- 5 biji bawang merah - dihiris
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- 1 cm halia - dihiris
- 5 sudu makan sos tomato
- 3 sudu makan sos cili
- 2 biji cili merah - dipotong nipis
- 1/2 cawan air
- 1 biji tomato - dipotong 6
- 1 pokok daun bawang dan daun sup
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak
Caranya :
- Ikan dilumur dengan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing. Terbalikkan kedua-dua bahagian supaya masak rata. Kemudian ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Apabila wangi, masukkan sos tomato, sos cili dan air.
- Kemudian masukkan cili merah, garam (sekiranya perlu) dan gula.
- Apabila kuah pekat, tuangkan di atas ikan tadi.
- Hiaskan dengan daun bawang dan daun sup.
"Kalau nak pedas boleh gantikan sos cili dengan cili kisar"
mas pun suka masak ikan bawal masak masam manis, sedapnya...
ReplyDeletetu laa..simple je kan tapi sedap..
ReplyDelete