Friday, July 16, 2010

BABY BREAD PUDDING

Hehe seronok buat baby bread pudding ni. Senang, cepat, sedap. Lama dah tak beli roti gardenia slice tu. Selalu kalau beli asyik tak abis je. Kali ni dah plan nak buat apa dgn roti sebuku tu. Harap2 sempat abis sebelum expired.

Idea & resepi ni saya amik dari kak hana. Memang dapat 6 ketul pun, cukup la untuk rakyat rumah ni, 3 kerat je nak makan.


Bahan-bahan :
  • 3 keping roti 'Gardenia'
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar gula halus (castor)
  • 100 ml susu cair
  • 2 biji telur
  • 2 titik esen vanila
  • sedikit mixed fruit/kismis/kurma - ikut selera/stok
  • sedikit gula icing untuk tabur atas puding
  • mangkuk mauffin - disapu marjerin (tak sapu pun tapi mmg melekat u, jenuh korek)
  • sedikit cinnamon powder (serbuk kulit kayu manis)
  • colour rice untuk tambah seri - terlupa letak excited sgt nak masuk oven


Caranya :
  1. Potong kiub roti.
  2. Dalam mangkuk, campurkan tepung, gula, susu, telur dan esen vanila.
  3. Masuk roti, kasi terendam semua.
  4. Masukkan kismis dan taburkan serbuk cinnamon. Gaul sebati.
  5. Sudukan ke dalam muffin cup.
  6. Bakar dengan suhu 170 selama 35-40 minit atau hingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN