Wednesday, December 29, 2010

BROKOLI CAMPUR TAUHU JEPUN (EGG TOFU)

Salam semua...dah makan tengahari ke??
Tengah lapo nii tapi taip ni dulu la..tapi bahaya kalau lapo sangat ni, kang makan banyak tak hingat dunia...masak simple tapi dah rasa tadi, cedap!

Bahan-bahan :
  • Beberapa kuntum brokoli
  • 1 ketul tauhu jepun (dipotong 8 dan digoreng sehingga kekuningan)
  • 5-6 ekor udang (dibuang kulit & dibuang urat belakangnye)
  • 1-2 ekor sotong (dipotong bulat)
  • 1/2 batang carrot
  • 2 ulas bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 sudu besar tepung jagung + sedikit air (untuk pekatkan kuah)
  • garam secukup rasa atau 1/2 kiub ayam 'maggi'
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit air untuk kuah
Caranya :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali.
  2. Tumis bawang merah & bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan udang & sotong. Goreng sekejap.
  4. Masukkan carrot dan tuangkan sedikit air.
  5. Kemudian masukkan sos tiram & kiub ayam/garam. Biarkan seketika.
  6. Masukkan tauhu yang telah digoreng tadi.
  7. Kemudian masukkan brokoli, seterusnya tuangkan bancuhan air tepung jagung dan kacau sehingga kuah pekat. Dah siap..jom makan!!

*Brokoli tak perlu lama2 dimasak nanti layu tak sedap & khasiat kurang.

1 comment:

  1. Yumm nampk pun sedap.. Nak try la utk masak dinner hari ni.
    sara-sweet-touch@blogspot.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN