Sunday, September 23, 2012

Singgah Pulau Kapas kejap :)

Assalamualaikum semua...apa khabar..?? Lama jugak rasanya tuan punye belog ni tak jenguk sini. Mood nak snap gambar & update blog resepi ni kelaut abiss...

Sementara menunggu mood untuk cite-citi bab masak-memasak ni datang balik, jom la kita layan kejap suasana di pulau...PULAU KAPAS!! 
Rasanya ramai di antara kita suka bercuti merehatkan badan dan minda di pulau kan..? 

Alhamdulillah aritu saya sempat singgah kejap di Pulau Kapas, Terenggganu. 
Ekceli kitaorang bertolak dari Paka, Terengganu. Perjalanan dari Paka ke jeti Marang ada la dalam sejam. Oleh kerana ni percutian yang tak dirancang, saya tak sempat pun search kat internet apa2 pasal pulau kapas ni. Kira redah je la ni.  

Dah sampai jeti Marang, en. suami pun tanya la kaunter kat jeti tu pasal parking, bot & penginapan di sana. Alhamdulillah semua takde masalah sebab bukan time cuti sekolah. Untuk ke pulau kapas kami naik speedboat dan tak sampai 15 minit kami dah sampai di PULAU KAPAS.

Air laut kat sana kaler terquoise tau (hahaha jakun sikit)...cantiknye ciptaan Allah, jernih yang amat air laut kat sana sampai boleh nampak ikan2 berenang di tepi2 pantai. Anak2 dah tak sabar nak mandi-manda dengan ikan :)

Jom la layan serba sikit gambar2 ni...enjoyyyy!!!


check in kat Kapas Island Resort

pantai kat depan chalet tu je...jalan kaki dah sampai

pasir haluuuus....

ada swimming pool kat chalet ni...sesuai untuk anak2 atau mak2 yang tak suka mandi laut (anak saya yang kecik tu tak brapa suka mandi laut, dia takut)

chalet ni paling dekat dengan jeti...tu nampak ada bot tengah turunkan  pelancong

jom SNORKLING...ekceli tak pakai pelampung badan tu pun boleh sbb air tak dalam pun dah dah nampak ikan
standby je roti, cubit kecik2 kasi ikan makan, banyak la yang datang nak makan.
Gambar ni best sikit sebab sempat snap ikan tengah makan kat tangan kiter :)

masa naik bot menghala balik, brader tu singga rate h Gemia Island sbb dia nak makan.
Tempat ni eksklusif sikit...saya belum sempat survey rate tempat ni brapa...
bole tengok anak penyu kat sini...
rasanya chalet dia yg kat belakang anak saya tu, macam grand je kan.


dah nak balik...sempat amik pic dengan anak-anak kat jeti Marang
Ni lah serba sikit percutian tak dirancang kami ke Pulau Kapas. Mana2 tempat percutian kalau semua ahli keluarga sihat dan happy, pastinya percutian tu akan BEST!!! Tak kisah la tempat mahal or murah kan..??

Saje nak share je ni...food kat Pulau Kapas agak mahal tau. Nasik goreng rm8 paling murah. Air teh ais rm4. Kalau sesapa nak singgah kat pulau ni kalau nak jimat bab makan, better bawak siap2 dari "darat" (contohnye roti, maggi cup, bubur segera,). Bole beli siap2 sebelum naik bot ke pulau. Tapi kalau tak sempat or tak kisah tentang harga makanan/minuman bole je kalau nak rasa food kat sana. Dari segi rasa & presentation ok jugak la makanan kat sana.

1 comment:

  1. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN