Wednesday, July 7, 2010

MIHUN GORENG

Salam semua..apa khabar, sihat??

Lama dah tak breakfast makan mihun masak sendiri. Biasanya kalau berat2 camni beli je.

Bahan-bahan (hidangan untuk 2 orang) :
  • 2 keping mihun cap bintang - direndam sehingga lembut (saya guna cap bintang sbb senang nak amik sekeping2)
  • isi ayam
  • udang segar
  • sotong
  • fishball/fishcake
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 biji bawang merah - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • sos tiram
  • kicap manis
  • sos tomato
  • carrot - dipotong kecil2
  • sedikit taugeh
  • sedikit kucai
  • garam dan gula secukup rasa
  • bawang goreng
  • daun sup/daun bawang
Caranya :
  1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga sedikit garing.
  2. Kemudian masukkan cili kisar. Biarkan cili garing seketika.
  3. Masukkan udang, sotong, isi ayam dan fishball/fishcake. Kacau rata.
  4. Masukkan sos tiram, sos tomato dan kicap manis diikuti dengan carrot. Kacau lagi.
  5. Perasakan dengan garam dan gula.
  6. Masukkan mihun dan kacau sehingga sebati.
  7. Masukkan taugeh dan kucai. Kacau seketika dan tutup api.
  8. Semasa menghidang taburkan hirisan daun sup/daun bawang serta bawang goreng. Sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN