Tuesday, November 23, 2010

DAGING PAPRIK

Salam selasa sahabat2 semua, dah makan tengahari ?? Jom kita layan menu daging paprik jap. Gengkan dengan telur dadar ngam nih...Resepi lauk ni refer buku resepi chef hanieliza. Sedap la, macam rasa paprik kat kedai area kerinchi (selalu makan kat sana masa bujang2 dulu hikhik).



Bahan A (dipotong kecil)
  • 300gram daging
  • 100gram kacang panjang
  • 1 biji cili merah
  • 1 labu bawang besar

Bahan B (Untuk Sos)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 5 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 3 sudu makan sos tiram
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 batang serai - diketuk
  • 5 biji cili padi - diketuk
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 1/2 cawan air
  • minyak masak

Caranya :
  1. Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan daging dan kacau rata.
  3. Masukkan lobak merah, kicap pekat, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan sayuran lain, cili merah, cili padi dan kacau rata. Kemudian masukkan sedikit air.
  5. Apabila mendidih, masukkan daun limau purut, bawang besar dan kacau rata. Kemudian tutup api.
  6. Hidangkan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN