Friday, June 25, 2010

COLEK TENGGIRI

Sedapnya tak terhingga colek ikan tenggiri ni..dulu masa kecik2 penah makan colek buah cermai (tapi tak reti nak buat camana, mak buat makan je). Semalam cari2 resepi ikan tenggiri kat rumah CMG terjumpa lauk ni..rasanya yang masam2 manis, pedas2 SEDAP sangat2..kalau diratah-ratah pun BEST!! "pecah lioq" orang kedah kata. Saya CnP dari cikmat je.


Bahan-bahan :
  • 4 kepingan ikan tenggiri
  • 1/3 cawan air masak
  • 2 camca besar gula (mat guna 1 camca besar jee)
    2 camca teh garam (mat guna 1 camca teh lebih sikit)
  • 5 biji cili padi (mat guna 10 biji)
  • 2-3 biji limau nipis, ambil jusnya
  • 1 inci belacan, dibakar sedikit
  • 1 biji tomato, didadu
  • 1 biji bawang besar, didadu
  • sedikit daun ketumbar, dihiris

Cara membuatnya :
  1. Ikan tenggiri dibersihkan, lumur dengan sedikit garam dan panggang hingga masak. Susun dalam pinggan sesuai.
  2. Tumbuk* cili, gula, garam dan belacan hingga hancur.
  3. Campur dengan semua bahan2 lain dan gaul rata.
  4. Tuang atas ikan tadi dan hidangkan segera bersama nasi hangat.
*saya guna blender :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN