Bahan-bahan :
- 4 kepingan ikan tenggiri
- 1/3 cawan air masak
- 2 camca besar gula (mat guna 1 camca besar jee)
2 camca teh garam (mat guna 1 camca teh lebih sikit) - 5 biji cili padi (mat guna 10 biji)
- 2-3 biji limau nipis, ambil jusnya
- 1 inci belacan, dibakar sedikit
- 1 biji tomato, didadu
- 1 biji bawang besar, didadu
- sedikit daun ketumbar, dihiris
Cara membuatnya :
- Ikan tenggiri dibersihkan, lumur dengan sedikit garam dan panggang hingga masak. Susun dalam pinggan sesuai.
- Tumbuk* cili, gula, garam dan belacan hingga hancur.
- Campur dengan semua bahan2 lain dan gaul rata.
- Tuang atas ikan tadi dan hidangkan segera bersama nasi hangat.
No comments:
Post a Comment