Jom minum petang..
Banyak betoi versi kek coklat kan..tapi buat masa ni kiter guna resepi ni dulu la sbb senang & cepat nak membuatnye. Bahan2 dia pun mudah dan murah heheh..
Sumber : kak diana, resepi asal kak zaiima
Bahan A :
Bahan B :
Bahan C :
Caranya :
Semua bahan A dimasukkan ke dalam periuk dan dipanaskan sebentar sehingga gula larut. Tutup dan sejukkan bahan ini.
Pukul bahan C sehingga kembang (saya guna blender). Masukkan ke dalam bahan A. Kaup balik hingga bahan C bercampur serata dengan bahan A.
Tepung gandum, soda & baking powder dicampur dan diayak. Kemudian sedikit demi sedikit masukkan ke dalam adunan coklat tadi sambil dikaupbalikkan sehingga rata.
Tutup bekas kek dengan aluminium foil - untuk mengelakkan air dari menitik ke atas permukaan kek. Kukus selama 1 jam @ sehingga kek masak.
Untuk TOPPING saya guna resepi nih :
sumber : kak diana gak, resepi asal dari kak noor hannah
Topping :
Caranya :
Banyak betoi versi kek coklat kan..tapi buat masa ni kiter guna resepi ni dulu la sbb senang & cepat nak membuatnye. Bahan2 dia pun mudah dan murah heheh..
Sumber : kak diana, resepi asal kak zaiima
Bahan A :
- 1 cawan koko
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak jagung/butter cair
- 1 cawan gula caster
- 1/2 cawan susu pekat
Bahan B :
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
Bahan C :
- 3 biji telur
Caranya :
Semua bahan A dimasukkan ke dalam periuk dan dipanaskan sebentar sehingga gula larut. Tutup dan sejukkan bahan ini.
Pukul bahan C sehingga kembang (saya guna blender). Masukkan ke dalam bahan A. Kaup balik hingga bahan C bercampur serata dengan bahan A.
Tepung gandum, soda & baking powder dicampur dan diayak. Kemudian sedikit demi sedikit masukkan ke dalam adunan coklat tadi sambil dikaupbalikkan sehingga rata.
Tutup bekas kek dengan aluminium foil - untuk mengelakkan air dari menitik ke atas permukaan kek. Kukus selama 1 jam @ sehingga kek masak.
Untuk TOPPING saya guna resepi nih :
sumber : kak diana gak, resepi asal dari kak noor hannah
Topping :
- 1 tin susu pekat - boleh kurangkan jika takut manis
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 cawan minyak jagung atau apa2 minyak
- 1/3 cawan serbuk koko
- sedikit garam
Caranya :
- Campurkan susu, koko dan minyak.
- Masak di atas yg sederhana sehingga pekat (gunakan whisker, kacau sentiasa dengan membuat bulatan).
- Masukkan garam dan esen vanila
- Tak perlu menggelegak, agak2 pekat je dia.
- Bila dah sejuk betul, tuangkan ke atas kek rata2.
**Kalau tercair, senang je nak kasi pekat, masuk je dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment