Bahan-bahan :
- 1 keping ikan tenggiri (saya guna ikan merah)
- 1/2 labu bawang besar - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 inci halia - dihiris halus
- 3 sudu besar cili kisar
- 4 sudu besar kicap pekat manis
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos tomato
- 1/2 biji cili benggala hijau (capsicum) - dihiris memanjang
- 1/2 biji cili benggala merah (capsicum) - dihiris memanjang (saya ada hijau je)
- 1/2 biji cili merah & hijau - dipotong serong
- air secukupnya
- garan dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
Caranya :
- Ikan dibersih dan ditoskan. Gaulkan dengan garam,kunyit dan lada sulah. Goreng hingga masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan 3 sudu besar minyak untuk menumis dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi menggunakan api sederhana.
- Masukkan cili kisar dan kacau sebentar.
- Masukkan kicap dan semua sos. Kacau rata. Masukkan sedikit air. Biar mendidih sekejap dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ikan dan biarkan ikan dan kuah sebati.
- Masukkan capsicum dan cili merah/hijau. Kacau sebentar. Tutup api.
No comments:
Post a Comment