Friday, June 25, 2010

SUP TAUHU JEPUN

Menu untuk anak2 digandingkan lauk colek tenggiri. Resepi amik dari majalah RASA edisi bulan puasa tahun lepas, dia suggestkan lauk ni buat sahur. Nak masaknye pun cepat dan senang.


Bahan-bahan : (hidangan untuk 5 orang)
  • 1 liter air
  • 5 biji tauhu jepun
  • 4 ketul ayam - ambil isinya sahaja dan dipotong kecil
  • 6 biji bawang merah - dimayang halus
  • 5 ulas bawang putih - dimayang halus
  • 2.5 cm halia - dimayang halus
  • 2 biji telur - ambil putihnya sahaja
  • 1 1/2 sudu makan tepung jagung (saya bancuhkan dengan sedikit air)
  • 1 tangkai daun sup - dihiris halus
  • garam dan lada sulah secukupnya
  • serbuk perasa (tak letak)

Cara membuatnya :
  1. Panaskan air dan masukkan bahan yang telah dimayang halus. Kemudian masukkan pula isi ayam dan tauhu jepun.
  2. Setelah mendidih, masukkan putih telur dan tepung jagung. Kacau hingga sebati.
  3. Akhir sekali, perasakan dan taburkan daun sup.
  4. Sedia untuk dinikmati.

Info Chef : Jangan simpan tauhu jepun di dalam air dan di tempat sejuk beku. Tauhu ini hanya mampu bertahan sehingga 3 hari sahaja.

3 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN