Bahan-bahan : (hidangan untuk 5 orang)
- 1 liter air
- 5 biji tauhu jepun
- 4 ketul ayam - ambil isinya sahaja dan dipotong kecil
- 6 biji bawang merah - dimayang halus
- 5 ulas bawang putih - dimayang halus
- 2.5 cm halia - dimayang halus
- 2 biji telur - ambil putihnya sahaja
- 1 1/2 sudu makan tepung jagung (saya bancuhkan dengan sedikit air)
- 1 tangkai daun sup - dihiris halus
- garam dan lada sulah secukupnya
- serbuk perasa (tak letak)
Cara membuatnya :
- Panaskan air dan masukkan bahan yang telah dimayang halus. Kemudian masukkan pula isi ayam dan tauhu jepun.
- Setelah mendidih, masukkan putih telur dan tepung jagung. Kacau hingga sebati.
- Akhir sekali, perasakan dan taburkan daun sup.
- Sedia untuk dinikmati.
Info Chef : Jangan simpan tauhu jepun di dalam air dan di tempat sejuk beku. Tauhu ini hanya mampu bertahan sehingga 3 hari sahaja.
mmm nyaman tu... makan sup.. time2 cuaca sejuk ni.. nak semangkuk he he
ReplyDeletehon hon..sup siap!!
ReplyDeleteminta halal link ini ye...
ReplyDelete