Guna ayam ke ikan ke, sama je sedapnye. Tapi kiter takde stok gajus kalau tak sure lagi terangkat.
BAHAN A :
600g isi ayam (kiter guna isi ikan merah) - dipotong dadu
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh garam
sedikit kunyit (kiter tambah)
BAHAN B :
100g kacang gajus goreng
3 tangkai cili kering (dipotong)
2 labu bawang besar Holland (warna putih) - dipotong dadu besar
4 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris
1 biji capsicum hijau
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
1/4 cawan air
2 sudu makan minyak masak
Cara membuatnya :
- Gaulkan isi ikan dengan garam/kunyit dan tepung gandum.
- Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Goreng cili kering hingga garing dan ketepikan.
- Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
- Masukkan capsicum, isi ikan, sos tiram, sos tomato dan sedikit air.
- Biarkan kering dan tutup api.
- Masukkan kacang gajus dan kacau rata.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment