Bahan A :
- 5 ekor udang besar (udang harimau)
- 1 labu bawang besar - dihiris
- 1 biji tomato - potong 4
- 5 sudu besar sos cili
- 5 sudu besar sos tomato
- 1 sudu kecil gula
- 1/2 cawan air
- garam secukup rasa
Bahan B (bagi menumis) - dihiris :
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 tangkai cili merah
- 1 tangkai cili hijau
Cara membuatnya :
- Gaulkan garam dengan udang dan gorengkan. Kemudian ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga wangi.
- Masukkan udang, buah tomato, bawang besar, sos tomato, sos cili, gula dan air. Kemudian kacau rata.
- Tutup api dan hidangkan.
TIPS DARI CHEF HANIELIZA :
"Boleh juga gunakan udang biasa. Sekiranya mahu pedas, boleh hiriskan cili api dan digaul rata"
No comments:
Post a Comment