Bahan-bahan (untuk hidangan 2 orang) :
- 2 sudu besar minyak masak
- 3 biji bawang merah - ditumbuk
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 2 cm halia - ditumbuk
- 50 gm ikan bilis - ditumbuk
- 2 tangkai batang daun sup - dipotong
- 200 gm bebola ikan (fishball)
- 100 gm kek ikan (fishcake)
100 gm fucuk - direndam - 1 ketul tauhu jepun (tak letak, takde stok)
- 10 gm daun sup
- 10 gm daun bawang
- garam dan lada putih
- **cendawan hitam kering - direndam sehingga lembut dan dipotong
- **suhun
**bahan2 yang ditambah sendiri.
Cara-cara :- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Setelah tumisan wangi, masukkan batang daun sup dan ikan bilis yang telah ditumbuk.
- Kacau seketika hingga terbit bau, masukkan air.
- Setelah mendidih, masukkan bebola ikan, kek ikan berserta fucuk.
- Masukkan pula tauhu jepun, garam dan lada putih.
- Renehkan seketika sebelum menutup api.
- Hiris daun bawang dan daun sup. Tabur sebelum dihidangkan.
"Di Ipoh, makanan bebola ikan begitu sinonim. Jadi hidangan ini menggunakan nama bandaraya Ipoh bersempena dengan popularnya Sup Bebola Ikan Ipoh."
No comments:
Post a Comment