Friday, June 18, 2010

JELLY BANDUNG CINCAU

Petang semalam atas permintaan anak nak makan jelly, apa lagi tinjau2 la nak buat jelly apa yg menarik sikit..paham2 je la budak2 ni kalau tak menarik tanak pulak dia makan..
Jalan punya jalan terjumpa la resepi jelly bandung cincau ni kat cikmatgebu...apa2 pun kena tanya si anak dulu nak tak jelly pink ni..ok ON! dia nak..

bahan2 kat dapur suma ada & nak membuatnya pun errmm sangat2 senang..kejap je dah siap.

Bahan-bahan :
  • 1 peket serbuk jelly (10g)
  • 200 gram gula pasir
  • 800 ml air
  • 250 ml susu cair
  • 3 helai daun pandan
  • 3/4 camca teh pati sirap rose (say guna jenama 'yakin')
  • 1 cawan cincau yang telah dipotong kiub kecil2


Cara membuatnya :
  1. Satukan air, susu cair, gula, daun pandan dan serbuk jelly dalam periuk. Kacau dengan 'whisk' hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga mendidih. Keluarkan daun pandan.
  2. Tambah cincau dalam bancuhan dan sendukkan ke dalm acuan jelly kegemaran. Biarkan suam baru disimpan dalam peti sejuk sehingga jelly betul2 beku. Hidangkan sebagai pencuci mulut.


Eerrmmm memang sedap !!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN