Bahan-bahan :
- 3 keping tofu telur (tauhu jepun) - potong 1 inci
- 1/2 peket cendawan hitam - belah 2 (xde, saya guna cendawan tiram je)
- sedikit brokoli
- 1 peket babycorn (putik jagung) - belah 2
- capsicum hijau & merah (takde, guna cili merah)
1 labu bawang besar - dihiris - 3 ulas bawang putih - cincang
- 1 biji tomato - belah 4
- 1 kiub pati ayam
- air secukupnya
- 1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
- 1 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar sos tiram
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnye :
- Dalam kuali/non-stick pan, panaskan minyak (1/4 cawan) dan goreng dahulu egg tofu tadi hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan dalam 2 sudu besar. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili hingga layu dan kekuningan.
- Masukkan air untuk kuah secukupnya.
- Masukkan kiub pati ayam. Biarkan mendidih.
- Masuk sos tiram dan kicap cair. Letakkan putik jagung dan biarkan lembut sebentar.
- Masukkan brokoli dan mushroom.
- Masukkan garan dan egg tofu tadi. Biarkan mereneh sebentar dengan api sederhana. Seimbangkan rasa.
- Masukkan bancuhan tepung jagung tadi. Kacau dan tutup api. Hidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment