Tuesday, June 22, 2010

EGG TOFU (TAUHU JEPUN) & MUSHROOM SOUP

Kalau buat lauk pedas match dengan sup ni sedap tau..resepi asal sup amik dari dapur kak ummi. Anak2 pun suka makan tauhu jepun ni.

Bahan-bahan :
  • 3 keping tofu telur (tauhu jepun) - potong 1 inci
  • 1/2 peket cendawan hitam - belah 2 (xde, saya guna cendawan tiram je)
  • sedikit brokoli
  • 1 peket babycorn (putik jagung) - belah 2
  • capsicum hijau & merah (takde, guna cili merah)
    1 labu bawang besar - dihiris
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 1 biji tomato - belah 4
  • 1 kiub pati ayam
  • air secukupnya
  • 1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnye :
  1. Dalam kuali/non-stick pan, panaskan minyak (1/4 cawan) dan goreng dahulu egg tofu tadi hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan dalam 2 sudu besar. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili hingga layu dan kekuningan.
  3. Masukkan air untuk kuah secukupnya.
  4. Masukkan kiub pati ayam. Biarkan mendidih.
  5. Masuk sos tiram dan kicap cair. Letakkan putik jagung dan biarkan lembut sebentar.
  6. Masukkan brokoli dan mushroom.
  7. Masukkan garan dan egg tofu tadi. Biarkan mereneh sebentar dengan api sederhana. Seimbangkan rasa.
  8. Masukkan bancuhan tepung jagung tadi. Kacau dan tutup api. Hidangkan panas2.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN