Wednesday, June 2, 2010

PASTA GORENG PEDAS

Tengahari ni ngadap pasta.. sedap sangat..

dari aritu lagi dok tinjau2 kat blog cikmatgebu, nak buat asyik bertangguh, last2 arini tak tahan dah, tingin sesangat..lega rasanya dah dapat makan..

apa2pun tahniah kepada CMG kerna disunting 'jelita'..
tima kasih untuk resepi2 yg semuanya wow2 belaka..tolong halalkan saya guna resepi yerr.


Bahan-bahan :
  • 300g pasta (saya guna pasta penne)
  • 3 batang sosej ayamas berlada hitam - dihiris serong
  • 15 ekor udang sederhana besar - dikupas kulit, buang urat belakang
  • 1/2 biji red, yellow & green capsicum (saya ada yg kaler ijau je)
  • 2 biji tomato - didadu kecil
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 kiub ayam Maggi
  • 1 biji bawang besar - dicincang halus
  • 2 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 1/2 sudu teh lada hitam - ditumbuk halus
  • 1 cawan air rebusan pasta
  • garam dan gula secukup rasa

Caranya membuatnya:
  1. Rebus pasta hingga lembut di dalam air mendidih yg ditambah dengan sedikit garam.
    Panaskan minyak zaitun dalam kuali (guna minyak biasa pun ok). Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga perang, masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing. Tambah tomato dadu dan goreng sehingga layu.
  2. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kiub ayam (hancurkan), kacau rata dan masukkan sosej dan udang. Tuang air rebusan pasta tadi, kacau dan biar mendidih. Masukkan sedikit gula dan rasa, kalau perlu tambah sedikit garam (saya tak masuk garam sbb dah cukup rasa).
  3. Masukkan pasta (toskan dulu), gaul rata dan masukkan capsicum. Tabur lada hitam tumbuk dan gaul rata2. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Siap dah.


Ni snap masa mula2 tuang dari kuali, berasap lagi nih.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN