Terima kasih banyak2 diucapkan kepada chef hanieliza yang telah menghasilkan buku2 resepi yang amat berguna dan mudah saya gunakan untuk menu harian.
Bahan A :
- 2 ekor ikan selar (saya guna ikan merah)
- 1 labu bawang besar - dipotong gelang
- 5 biji limau kasturi - diambil jusnya
- garam secukup rasa
- serbuk kunyit
- minyak bagi menggoreng
Bahan B (dikisar) :
- 6 biji cili merah
- 5 biji cili api
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
Cara membuatnya :
- Bersihkan ikan. Kemudian lumurkan garam dan serbuk kunyit.
- Gorengkan ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan bahan yang dikisar hingga garing.
- Masukkan garam dan bawang besar. Kacau rata.
- Tutup api dan tuangkan jus limau. Kemudian kacau lagi. Angkat dan tuangkan di atas ikan. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment