Thursday, April 29, 2010

Bubur Nasi Berempah

Gambar belum ada. Tak amik gambar la pulak masa buat hari tu. Kes tak sabar nak makan. Nanti bila2 ada gambar cantik kiter masukkan buat cuci mata kasi terliur.
Buat hari tu tak letak santan pun, takde stok malas pulak nak gi beli.

Sumber : buku resepi prima

Bahan-bahan :
240 g beras
750 ml air
2 sb minyak sapi
2 ulas bawang merah - dicincang halus
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1 cm halia - dicincamh halus
1 helai daun pandan
2 keping dada ayam - didadu kecil
100 g daging kisar
1 sb rempah kari daging
1 sb lada putih
500 ml santan pekat
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
1 helai daun ketumbar
1/2 sk perasa ayam (jika suka)

Caranya :
1.Masukkan beras dan air, jerang di atas api yg sederhana sehingga lembut.
2. Kemudian panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, bawang, merah, bawang putih & halia sehingga wangi.
3. Masukkan daging kisar & potongan dada ayam.
4. Masukkan serbuk lada putih & serbuk kari.
5. Kemudian, masukkan daun pandan, perasa ayam & garam secukup rasa.
6. Bila sudah masak, campurkan kesemua bahan yg ditumis tadi ke dalam rebusan nasi.
7. Bila bubur sudah hampir masak, masukkan santan dan masak sehingga pekat.
Akhir sekali, bolehlah diangkat dan hidang dengan hirisan daun bawang dan daun sup.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN