Thursday, April 29, 2010

Kek Pisang Kukus

Ni resepi kakak kiter. Rasanya dia buat jual jugak kot ntah tak sure. Kalau ada tempahan je kot. Senang sangat nak buat kek ni, cepat laktu. Guna blender jerr.

Tapi sesapa tgk gambar ni maybe tak terliur sebab tuan empunya fail bab bergambar nih. Tapi rasa dia sedap..try & ENJOY!!!

Sumber : Kak Ruby

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
2 sk soda bikarbonat
3 biji telur
1 cawan gula perang atau 1/2 cawan gula putih
1 sk ovelet
1/2 sk garam
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan pisang - dilenyek

Caranya :
1. Ayak tepung gandum bersama soda.
2. Kisar telur, gula, ovelet & garam menggunakan blender sampai kembang.
3. Masukkan minyak, susu cair & susu pekat kemudian blend lagi.
4. Masukkan pisang, blend lagi.
5. Masukkan bahan yg di blend tadi ke dalam bekas & kacau dengan tepung tadi.
6. Kukus selama 45 minit atau 1 jam.

Tips : Tutup loyang menggunakan aluminium foil supaya wap tak jatuh atas kek. Ada jugak yg balut penutup kukusan dengan kain, mana2 pun ok janji wap tak kena kek tu.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN