Tapi td anak kiter cakap "sedapnya bau". Rasa dia pun sedap jugak.
600g ayam (buat sikit je tadi sebab ahli makannye kurang)
Tepung jagung
garam
Bahan B :
100g kacang gajus (goreng & toskan minyak) - tadi takde stok
30g cili kering (pilih yg lebar2 & potong 1.5 inci panjang)
2 biji bawang besar kuning (potong dadu lebar)
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada benggala hijau (capsicum) - potong lebar
3 sb sos tiram
2 sb sos cili
minyak untuk menumis
garam - tak letak sbb sos tiram dah masin
Caranya :
1. Bahan A - Ayam disalutkan dengan garam & tepung jagung. Goreng & toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Goreng cili kering & ketepikan.
4. Tumis bawang putih & halia sehingga garing. Masukkan bawang besar.
5. Masukkan lada benggala, ayam, sos tiram, sos cili & sedikit air.
6. Biarkan kering & masukkan kacang gajus. Kacau sikit & matikan api.
7. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment