Monday, May 24, 2010

Ayam Madu

Jom layan lauk untuk nasi minyak pulak..kiter buat ayam madu..amik dari buku resepi chef hanieliza jugak tajuk ayam..menyelerakan !!

Bahan A :
  • 500g ayam
  • 4 sudu makan sos tomato
  • 1 cawan kacang pis (takde)
  • 1 labu bawang besar - dimayang kasar
  • 3 sudu makan madu
  • minyak masak
  • garam secukup rasa
  • serbuk kunyit

Bahan B (dikisar)
  • 20 tangkai cili kering (saya guna cili kisar maz je)
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia

Bahan C (untuk menumis)
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 kuntum buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih

Cara membuatnya :

1. Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam sehingga masak.
3. Angkat dan ketepikan.
4. Tinggalkan minyak gorengan ayam secukupnya bagi menumis (anggaran 1 senduk)
5. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
6. Masukkan bahan yg dikisar dan kacau hingga naik minyak semula.
7. Masukkan ayam, sos tomato, kacang pis, bawang besar dan madu. Kacau rata.
8. Apabila sudak pekat dan naik minyak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Memandangkan stok kacang pis saya takde kat rumah, digantikan dengan taburan lada benggala hijau. Sedap!! rangup2 gitu.


Selamat mencuba !!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN