Friday, May 28, 2010

Roti John

Petang ni layan roti john buat minum petang..pikir2 balik kelakar pun ader, bertuah pun ader..sejak2 kenal dunia blog masakan ni, macam2 resepi yg tak penah terlintas langsung dek akal sebelum ni nak masak sendiri. Contohnya ni la, roti john (selalu kan beli kat pasar malam/ramadan jerr). mula tergoda bila tgk kak yatie US buat aritu, dia amik dari kak hana jepun..maybe ada ramai lagi la yg dah try buat, tak sempat nak ninjau suma lagi..resepi saya amik kak yatie punye (sambil layan lagu kat situ..tenang je..best!!). timakasih kak :)





buat 2 ketul je tadi..tak cukup la pulok. Anak2 suka..


baru lepas angkat & potong..panas2 lagi nih




jemput makan!! nanti kiter buat lagi yerr. Jom tengok resepinya.

Bahan-bahan :

150g daging cincang
1/2 biji bawang besar - potong dadu kecil
1 sudu kecil serbuk kari (bancuh dgn sedikit ait)
carrot/kentang- potong dadu kecil (buat kali ni tak letak, next time nak try letak la)
garam dan sedikit gula
2 biji telur
daun sup - dicincang halus
minyak @ butter
roti hotdog (saya guna brand gardenia)
sos cili/tomato dan mayonis
Cara membuatnya :
  1. Tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan daging dan carrot/kentang. Masukkan bancuhan serbuk kari tadi. Perasakan dengan garam dan gula. Biarkan sehingga kering.
  2. Mangkuk lain, kocok2kan telur, masukkan daging tadi (langkah 1) dan juga daun sup. Kacau.
  3. Panaskan butter/minyak dalam kuali. Tuangkan telur dan daging tadi. Belah roti tak putus dan letakkan di atas telur tadi. Kalau kuali besar boleh buat banyak2 sekali. Tak perlu balik2kan. Bila telur dah masak, angkat terus roti dari kuali.
  4. Paipkan sos dan mayonis. Boleh letak salad dan sebagainya kalau nak. Kemudian tutup roti tu. Potong dan siap. Bolehlah dihidang dan makan nyam nyam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN