Saturday, May 22, 2010

Baked Macaroni 'n' Cheese

Jom layan western food pulak..sumanya guna resepi simple jerr, sesuai la dengan selera anak2..
sebelum ni penah buat mac 'n' cheese ni tapi guna resepi lain, kali ni guna resepi kak yatie pulak..sedaplah!!

Bahan-bahan :

A) Macaroni
  • 1 peket makaroni (kiter sesaja campur dengan penne skit)
  • sedikit minyak zaitun
  • sedikit garam
  • air secukupnya untuk merebus makaroni

B) Sos Merah
  • 1 biji bawang besar - dicincang halus
  • 2 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 1 botol sederhana sos spagheti Prego (prego tradisional sauce)
  • 200g daging cincang
  • hirisan hotdog
  • 2 keping daun bay (dried bay leaves)
  • sedikit garam dan gula

C) Sos Putih

  • 2 sudu besar butter/minyak zaitun
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 700ml susu segar
  • 4 keping sliced cheddar cheese
  • 1 sudu teh lada hitam

D) Topping - Mozarella cheese


Caranya :

A) Makaroni

  1. Panaskan air, masukkan garam dan minyak zaitun. Tunggu mendidih.
  2. Kemudian masukkan makaroni dan rebus sehingga empuk.
  3. Angkat dan toskan (lalukan dengan air paip/sejuk)

B) Sos Merah
  1. Panaskan minyak zaitun.
  2. Tumis bawang besar dan bawang putih.
  3. Masukkan daging cincang dan hirisan hotdog. Gaul sikit.
  4. Kemudian masukkan sos tomato dan sos prego. Gaul lagi sampai sebati.
  5. Masak hingga mendidih dan daging masak sehingga kuah agak pekat. Perasakan dengan garam dan gula.
  6. Siap dah sos merah. Ketepikan dan sejukkan.

C) Sos Putih
  1. Panaskan butter/minyak dengan api perlahan.
  2. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati (gaul cepat2)
  3. Masukkan susu segar, sliced cheddar cheese dan serbuk lada hitam.
  4. Kacau sehingga adunan pekat dan berkilat.
  5. Siap sos putih. Angkat dan ketepikan.

Cara melapis :
  1. Masukkan 1 1/2 cawan makaroni ke dalam loyang/casserol tahan panas dan rata-ratakan (sapu butter sikit kat loyang tu)
  2. Sudukan separuh adunan sos merah ke atas makaroni dan ratakan.
  3. Sendukkan pula sos putih ke atas sos merah tu.
  4. Taburkan mozarella cheese.
  5. Ulang step 1,2,3 dan 4 hingga penuh bekas/adunan habis.
  6. Bakar makaroni pada suhu 160C selama 35-40 minit atau sehingga permukaannya keemasan. Sedap dimakan ketika panas atau suam, kalau tak abis masuk je dalam fridge, masa nak makan panaskan guna microwave, still sedap.
Untuk step 1 & 2 tu, kiter gaulkan je makaroni dengan sos merah masa kat dalam kuali (kira shortcut la tu hikhik).

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN