Monday, May 31, 2010

Makanan Membantu Menurunkan Kolesterol

Info ni dapat dari majalah mingguan wanita (tak sure keluaran bila dahni) dah hampir hancur dikerjakan anak2 kiter..
sib baik ada lagi section yg terselamat, jom kita kongsi sama2 sebelum hilang suma ilmu2 ni..

Contoh2 makanan yg tinggi kolesterol adalah seperti udang, kerang, kacang, daging, santan, coklat dan gula (boleh makan tapi kena kurangkan). Banyakkan makan makanan yang mengandungi serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

sumber gambar2 : google.

Antara jenis makanan yg boleh membantu anda menurunkan kadar kolesterol ialah :


IKAN
Ikan sememangnya kaya dengan omega-3 yg mampu membantu menurunkan paras kolesterol dalam tubuh. Omega-3 juga boleh mencegah pembentukan gumpalan darah di dalam pembuluh darah. Selain itu, omega-3 juga bermanfaat meredakan sakit arthritis, mengurangkan komplikasi asma dan penting untuk perkembangan kanak-kanak.



BAWANG PUTIH
Ciri penyembuhan yg terdapat pada bawang putih dapat membantu meningkatkan tenaga dan kekuatan pada tubuh. Ia seterusnya membantu mengelakkan penyakit jantung, strok dan tekanan darah tinggi. Minyak asas yg terkandung di dalamnya juga mempunyai kekuatan antibodi, antifungal dan antiviral.



TEMPE
Berfungsi melawan radikal bebas, sehingga mampu mengurangkan proses penuaan dan mencegah penyakit degeneratif (aterosklerosis, jantung koroner, diabetes, kanser dan lain2). Ia juga mampu menurunkan kadar kolesterol darah, mencegah serangan jantung, hipertensi dan lain2.




TEH HIJAU
Paras antioksidan dalam teh hijau yg tinggi boleh membantu mengurangkan paras kolesterol. Ia juga membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dgn merencatkan tindakan angio-tensin II. Kandungan polyphenols dan polysaccharides yg terkandung di dalamnya juga dapat memberi kesan manfaat kepada paras gula dalam darah.



ANGGUR
Kandungan mineral dalam anggur dapat membantu menjaga kestabilan gula dalam darah. Ia juga mengandungi karotenoid dan likopen yg tinggi. Kandungan antioksidan dalam anggur pula mampu menjadi pelindung daripada radikal bebas penyebab penyakit degeneratif spt jantung dan kanser.



EPAL
Epal kaya dengan serat, vitamin C dan zat antioksidan yg boleh membantu menurunkan paras kolesterol. Kajian menunjukkan epal mengandungi elemen kesihatan phytonutrient yg boleh melambatkan pengoksidaan kolesterol yg tidak baik. Ia mengandungi antioksidan yg menurunkan risiko masalah jantung dan barah. Ia juga membantu kesihatan kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.





AVOKADO
Avokado mengandungi pelbagai khasiat iaitu tidak ada lemak tepu, tiada kolesterol, kaya dengan fiber dan vitamin seperti folacin, E, B6, C dan mineral. Buah ini juga berfungsi menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kadar kolesterol baik.




BLUEBERRY
Kandungan ciprofibrate yg terdapat di dalam blueberry dapat membantu kolesterol. Buah ini juga mengandungi vitamin A, C dan kalsuim yg tinggi. Kandungan potassium di dalamnya juga berfungsi mengimbangi tekanan darah bagi pesakit hipertensi, menurunkan risiko strok, mengurangkan risiko asteoporosis dan banyak lagi.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN