Monday, May 17, 2010

Bubur Tomyam

Buat untuk dinner malam tadi..senang & sedap..jom nyam nyam...

Sumber : Buku resepi prima

Bahan-bahan A :
100g beras
1 1/2 liter air
1 helai daun pandan
garam secukup rasa
3-6 sudu makan bawang goreng
3-6 sudu makan daun ketumbar

Bahan-bahan ditumis :
4 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 batang serai - dihiris
sedikit minyak masak untuk menumis
sedikit pes tomyam
2 kiub stok ikan bilis (kiter guna stok ayam, bilis takde)
1 helai daun limau purut

Bahan-bahan dipotong halus :
70g isi udang
70g daging (takde jugak)
70g sotong
70g isi ayam

Caranya : (dah edit ikut cara sendiri)

Masak bubur dulu;
Cuci beras & masukkan air, daging, ayam & daun pandan. Rebus sehingga kembang (jadi bubur). Kacau sekali sekala. Bila dah kembang masukkan garam secukup rasa.

Untuk tomyamnye :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan untuk ditumis hingga naik minyak.
2. Masukkan udang & sotong.
3. Tambahkan sedikit air. Setelah masak bolehlah diangkat dan hidang dalam mangkuk.
4. Semasa menghidang, masukkan bubur ke dalam mangkuk kemudian tuangkan tomyam tadi ke atas bubur. Hias dengan bawang goreng & daun ketumbar.

Hidangan ini sesuai dimakan seisi keluarga. Rasa masam dan manisnya pasti membuka selera.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN