Thursday, April 19, 2012

MASAK LEMAK LABU

Ni lauk beberapa hari lepas...malu dah bagitau resepi siapa, balik-balik chef hanieliza. Semua buku kak liza dah beli, so apalagi suma try jgn tak try. Sedap laktu. Gerenti menjadi.

masak lemak labu chef hanieliza
Bahan-bahan :
  • 500 gram labu kuning, dibuang biji dan dipotong kecil
  • 2 cawan santan pekat, 1/2 biji kelapa
  • 1 cawan air
  • 1 labu bawang besar, dihiris
  • 2 biji cili merah, dihiris
  • 2 sudu besar udang kering
  • garan secukup rasa
  • daun kunyit

Caranya :
  1. Masukkan semua bahan kecuali santan dan daun kunyit ke dalam periuk. Rebuskan hingga labu lembut.
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan santan dan daun kunyit.
  3. Masakkan hingga mendidih sekali lagi.
  4. Apabila sudah mendidih, tutup api dan hidangkan.

Tips chef : Labu kuning kaya dengan Vitamin A bagi mengubati ataupun menghindari masalah kulit, sakit mata, rabun terutama pada waktu malam, ketidakseimbangan gula dalam darah, jangkitan penyakit, bengkak pada bahagian sendi, dan masalah paru-paru.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN