Ni lauk beberapa hari lepas...malu dah bagitau resepi siapa, balik-balik chef hanieliza. Semua buku kak liza dah beli, so apalagi suma try jgn tak try. Sedap laktu. Gerenti menjadi.
masak lemak labu chef hanieliza |
- 500 gram labu kuning, dibuang biji dan dipotong kecil
- 2 cawan santan pekat, 1/2 biji kelapa
- 1 cawan air
- 1 labu bawang besar, dihiris
- 2 biji cili merah, dihiris
- 2 sudu besar udang kering
- garan secukup rasa
- daun kunyit
Caranya :
- Masukkan semua bahan kecuali santan dan daun kunyit ke dalam periuk. Rebuskan hingga labu lembut.
- Apabila sudah mendidih, masukkan santan dan daun kunyit.
- Masakkan hingga mendidih sekali lagi.
- Apabila sudah mendidih, tutup api dan hidangkan.
Tips chef : Labu kuning kaya dengan Vitamin A bagi mengubati ataupun menghindari masalah kulit, sakit mata, rabun terutama pada waktu malam, ketidakseimbangan gula dalam darah, jangkitan penyakit, bengkak pada bahagian sendi, dan masalah paru-paru.
No comments:
Post a Comment