Alhamdulillah...dah kenyang makan tengahari. Sedap pulak sambal ayam versi chef hanieliza ni. Sambal ayam banyak versi sebenarnya kan...resepi kali ni kali ni mmg best. Jom la rasa :)
Sambal Ayam senangnya memasak bersa Chef Hanieliza, Sambal & Sos |
- 500 gram ayam
- 2 tangkai serai, diketuk
- 1 biji tomato, dipotong dadu
- 1 labu bawang besar, dihiris kasar
- 1/2 cawan minyak masak
- garam secukup rasa
- sedikit gula (saya tambah)
Bahan B (untuk sambal) :
- 15 biji cili merah (saya guna 3 sudu makan cili kering kisar)
- 5 ulas bawang kecil
- 3 ulas bawang putih
Caranya :
- Buangkan kulit ayam dan potong kecil. Basuh dan toskan.
- Panaskan minyak dan gorengkan serai dan ayam hingga ayam agak garing.
- Tumiskan bahan untuk sambal hingga garing.
- Masukkan ayam, bawang besar dan tomato.
- Kacau rata dan biarkan hingga bawang layu dan sambal naik minyak.
- Sedia dihidangkan.
Tips chef : Sekiranya mahu pedas, boleh gantikan cili merah dengan cili kering.
No comments:
Post a Comment