Thursday, April 5, 2012

TUMIS AIR PETOLA MANIS BERUDANG

Assalamualaikum semua.
Baru lepas jengah blog dapur tanpa sempadan (DTS). Banyak yg menarik kat sana, tapi yg nak try hari ni untuk masak sayur petola. Hari tu beli petola nak masak sup tapi tak sure nak follow resepi mana. Macam-macam resepi jumpa kat internet mahupun buku resepi. So, buat masa ni try yg ni dululah Senang je nak buat takyah bawak kluar blender bagai heheheh.



Bahan-bahan :

  • 1 biji petola manis bersaiz sederhana
  • 1/4 cawan isi udang (saya guna udang kecil)
  • 1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam
  • 3 biji bawang merah, dihiris
  • 3 ulas bawang putih, dititik
  • serbuk lada hitam secukupnya
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • hirisan daun sup untuk hiasan
  • bawang goreng untuk hiasan


Caranya :

  1. Petola dikupas kulit, cuci dan toskan. Belah dua, kemudian hiris serong sederhana tebal untuk setiap belahan. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum. Tambah udang dan masak sehingga udang berubah warna. Tuang air secukupnya (anggaran 2 cawan). Biar mendidih.
  3. Masukkan petola dan soo hoon (toskan). Masak sekejap. Tambah garam secukup rasa dan juga serbuk lada hitam. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan.

Yang best guna resepi blog DTS ni kan , sangat la detail resepinya. Sesuai untuk sesapa yang baru berjinak-jinak dengan dunia masakan ni.

Tima kasih banyak2 tuan punye belog DTS :)

4 comments:

  1. salam aimy...akk pun suka petola masak air cmni, tp biasanya akk letak ikan bilis, xletak udang..

    ReplyDelete
  2. sedappp ..dh lama x masak petola..;)

    ReplyDelete
  3. eh macam dah lamaaa sangat tak ke sini. baru update balik kan? hehe.. dan saya dah masukkan dlm list blog balik sebab ritu rombak list. banyak yang tercicir. hehe..tq tq ingatkn balik.. sedap sayur ni. dulu tak reti makan, bila dh tua tua ni semua jek telan. ;-)

    ReplyDelete
  4. kakliza...letak bilis ehh nanti leh try...anak2 suka udang, petola tu diorg taknak pun. Sedap la petola ni, maniiiis.

    Zila...jom masak petola...kita hirup sesama.

    Oh izah...mmg lama sungguh tk hupdet belog ni...masak layan anak2 pastu makan tanpa ingat kamera...sama la kiter dulu2 tk tingin pun petola ni, tp bila jengah blog mkn2 sana sini ckp sedap jd terliur pulak...mmg best pun.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN