Wednesday, April 4, 2012

Menu Lunch - Ayam Goreng Kunyit, Sambal Udang, Sayur Sawi Bertelur

Assalamualaikum kengkawan,

Dah siap masak untuk lunch ke..? 
Hari ni masak awal sikit, kang pukul 1 anak dah nak gi skul (tadika). Sebelum ni lepas masak selalu je lupa nak snap gambar, dah abis baru alaaa lupa amik gambar (dah kenyang baru tingat gambar, bertuoh!). Pastu blog makan-makan ni bersawang tak berupdate.
Lauk-pauk makan dengan kids ni simple je. 
 
Ayam Goreng Kunyit
tambah sayuran carrot & babycorn sikit, kids suke

Ayam Goreng Kunyit
resepi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :

  • 1 keping dada ayam - dihiris nipis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 labu bawang besar - dihiris bulat
  • 5 biji cili padi - dihiris serong
  • 2 tangkai daun kari
  • sedikit gula - optional
  • minyak


Caranya :

  1. Gaul ayam bersama serbuk kunyit dan garam.
  2. Panaskan minyak dan masukkan bawang besar dan daun kari.
  3. Goreng hingga wangi dan masukkan ayam, cili padi dan sedikit gula.
  4. Goreng lagi hingga ayam masak dan sedikit garing.
  5. Padamkan api dan bolehlah dihidangkan.

Sebelum ni kalau buat ayam kunyit tak letak daun kari. Jumpa resepi ni terus try, memang ngancam aroma daun kari dia. Masyih Knor SecubitGaram.

Sambal udang
tak pedas sangat, guna cili kering jenis kerinting
Sambal udang ni versi sendiri, dah banyak kali buat, senang la katakan hehehe.

Sambal Udang


Bahan :

  • Udang (lebih kurang 10-15 ekor)
  • 2-3 sudu besar cili kisar (dalam ni dah ada bwg putih, bwg merah, bwg besar)
  • air asam jawa
  • garam dan gula perang (gula putih pun ok)
  • bawang besar (dihiris bulat)
  • 2-3 sudu minyak untuk menumis


Caranya :

  1. Panaskan minyak di dalam kuali. 
  2. Kemudian tumiskan cili kisar, kacau sedikit dan biarkan sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula (ikut chef wan, dia guna gula perang kalau buat sambal tumis). Kacau rata. 
  4. Akhir sekali masukkan bawang yang dihiris bulat tadi dan biarkan bawang tu layu sikit.
  5. Tutup api. Dah siap. 

Kalau nak sambal versi berkuah, boleh tambah sedikit air then seimbangkan dengan masam, masin dan manisnye. Sedap weh!!


Sup sawi bertelur
kuahnya sedap dihirup panas-panas.
kids kadang2 makan daun sawi ni, kadang luahkan je
suhun diorang suke, telur soheh la suke.
Sup Sawi Bertelur

Bahan :

  • 2 ulas bawang merah - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 2 helai daun sawi - di hiris 1 inci
  • suhun dan fucuk - direndam sehingga kembang
  • 2 biji telur
  • garam atau perasa (kali ni saya tak guna garam, guna perasa Cukup Rasa Maggi je)
  • minyak untuk menumis


Caranya :

  1. Panaskan minyak di dalam periuk/kuali.
  2. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
  3. Masukkan air, batang sawi, suhun dan fucuk.
  4. Tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan serbuk perasa tadi. Kacau rata.
  5. Masuk daun sawi dan telur.
  6. Biarkan telur mengeras sedikit. Tutup api.

Sekian menu santapan lunch hari ni.
Nak teman dak tadika ni baca iqra' kejap, kang kat sekolah dia tergagap-gagap pulak dia nak baca depan teacher. 

2 comments:

  1. salam
    kami dtg bwk mangkuk nie..ada lg x ??..mgkin dh habis kut..dh lewat ptg baru nk sampai ..sedap2 smua tue..:)terliurr

    ReplyDelete
  2. Sedaaaap awak...makan time kelaparan lg sedap hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN