Saturday, June 26, 2010

IKAN BERLADA

Sejak 2 menjak dah jumpa buku senangnya memasak bersama chef hanieliza ni, senang hidup..kekeringan idea nak masak apa boleh gak selak2 buku2 tu, insyallah adala benda nak dimasakkan. Kadang2 maleh gak bukak internet tambah2 bila time slow yang amat.

Terima kasih banyak2 diucapkan kepada chef hanieliza yang telah menghasilkan buku2 resepi yang amat berguna dan mudah saya gunakan untuk menu harian.


Bahan A :
  • 2 ekor ikan selar (saya guna ikan merah)
  • 1 labu bawang besar - dipotong gelang
  • 5 biji limau kasturi - diambil jusnya
  • garam secukup rasa
  • serbuk kunyit
  • minyak bagi menggoreng

Bahan B (dikisar) :
  • 6 biji cili merah
  • 5 biji cili api
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah

Cara membuatnya :
  1. Bersihkan ikan. Kemudian lumurkan garam dan serbuk kunyit.
  2. Gorengkan ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan bahan yang dikisar hingga garing.
  4. Masukkan garam dan bawang besar. Kacau rata.
  5. Tutup api dan tuangkan jus limau. Kemudian kacau lagi. Angkat dan tuangkan di atas ikan. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN