Tuesday, June 29, 2010

SUP BEBOLA IKAN IPOH

Biasanya kalau ada lauk pedas saya gandingkan dengan sup bagi balance sikit. Gipun anak2 suka lauk2 sup ni. Nak masak sup ni saya refer buku Dapur Xpress Chef Kamarul jugak sama ngan sambal tumis telur tu. Nak buat sup ni simple je tapi sedap.
Bahan-bahan (untuk hidangan 2 orang) :
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 3 biji bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 2 cm halia - ditumbuk
  • 50 gm ikan bilis - ditumbuk
  • 2 tangkai batang daun sup - dipotong
  • 200 gm bebola ikan (fishball)
  • 100 gm kek ikan (fishcake)
    100 gm fucuk - direndam
  • 1 ketul tauhu jepun (tak letak, takde stok)
  • 10 gm daun sup
  • 10 gm daun bawang
  • garam dan lada putih
  • **cendawan hitam kering - direndam sehingga lembut dan dipotong
  • **suhun

**bahan2 yang ditambah sendiri.

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
  2. Setelah tumisan wangi, masukkan batang daun sup dan ikan bilis yang telah ditumbuk.
  3. Kacau seketika hingga terbit bau, masukkan air.
  4. Setelah mendidih, masukkan bebola ikan, kek ikan berserta fucuk.
  5. Masukkan pula tauhu jepun, garam dan lada putih.
  6. Renehkan seketika sebelum menutup api.
  7. Hiris daun bawang dan daun sup. Tabur sebelum dihidangkan.


"Di Ipoh, makanan bebola ikan begitu sinonim. Jadi hidangan ini menggunakan nama bandaraya Ipoh bersempena dengan popularnya Sup Bebola Ikan Ipoh."

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN