Wednesday, June 23, 2010

UDANG MASAM MANIS

Resepi udang masam manis ni saya amik dari buku senangnya memasak bersama chef hanieliza; makanan laut..memang senanglah nak memasaknye. Rasa masam manis tu yang best. Jemput makan!!





Bahan A :
  • 5 ekor udang besar (udang harimau)
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 1 biji tomato - potong 4
  • 5 sudu besar sos cili
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu kecil gula
  • 1/2 cawan air
  • garam secukup rasa

Bahan B (bagi menumis) - dihiris :
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 tangkai cili merah
  • 1 tangkai cili hijau

Cara membuatnya :
  1. Gaulkan garam dengan udang dan gorengkan. Kemudian ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga wangi.
  3. Masukkan udang, buah tomato, bawang besar, sos tomato, sos cili, gula dan air. Kemudian kacau rata.
  4. Tutup api dan hidangkan.

TIPS DARI CHEF HANIELIZA :

"Boleh juga gunakan udang biasa. Sekiranya mahu pedas, boleh hiriskan cili api dan digaul rata"

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN