Sunday, June 6, 2010

IKAN KUNG PAO

Lauk ni diadaptasi dari resepi ayam kung pao ataupun ayam gajus..penah tgk kak ummi buat guna ikan. Tadi masa nak masak kiter refer buku senangnya memasak bersama chef hanieliza tajuk ayam..
Guna ayam ke ikan ke, sama je sedapnye. Tapi kiter takde stok gajus kalau tak sure lagi terangkat.

BAHAN A :
600g isi ayam (kiter guna isi ikan merah) - dipotong dadu
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh garam
sedikit kunyit (kiter tambah)

BAHAN B :
100g kacang gajus goreng
3 tangkai cili kering (dipotong)
2 labu bawang besar Holland (warna putih) - dipotong dadu besar
4 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris
1 biji capsicum hijau
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
1/4 cawan air
2 sudu makan minyak masak

Cara membuatnya :
  1. Gaulkan isi ikan dengan garam/kunyit dan tepung gandum.
  2. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Goreng cili kering hingga garing dan ketepikan.
  4. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
  5. Masukkan capsicum, isi ikan, sos tiram, sos tomato dan sedikit air.
  6. Biarkan kering dan tutup api.
  7. Masukkan kacang gajus dan kacau rata.
  8. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN