Monday, June 21, 2010

IKAN TENGGIRI MASAK KICAP PEDAS

Aritu tinjau2 dapur kak ummi kuantan nampak lauk ni. Sedap & simple.

Bahan-bahan :
  • 1 keping ikan tenggiri (saya guna ikan merah)
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris halus
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 4 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1/2 biji cili benggala hijau (capsicum) - dihiris memanjang
  • 1/2 biji cili benggala merah (capsicum) - dihiris memanjang (saya ada hijau je)
  • 1/2 biji cili merah & hijau - dipotong serong
  • air secukupnya
  • garan dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis

Caranya :
  1. Ikan dibersih dan ditoskan. Gaulkan dengan garam,kunyit dan lada sulah. Goreng hingga masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan 3 sudu besar minyak untuk menumis dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi menggunakan api sederhana.
  3. Masukkan cili kisar dan kacau sebentar.
  4. Masukkan kicap dan semua sos. Kacau rata. Masukkan sedikit air. Biar mendidih sekejap dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Masukkan ikan dan biarkan ikan dan kuah sebati.
  6. Masukkan capsicum dan cili merah/hijau. Kacau sebentar. Tutup api.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN